Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Houthakken voor stoere mannen (en vrouwen)

Houthakken voor stoere mannen (en vrouwen)
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 23847 keer bekeken

Heb je hout nodig voor het stoken van jouw houthaard? Dit koop je tegenwoordig zeer gemakkelijk kant-en-klaar in de bouwmarkt, een benzinestation of zelfs in de supermarkt. Maar het is toch veel leuker om jouw eigen haardhout zelf te hakken in de frisse buitenlucht? De geur van het bos, dennenbomen en het geluid van de tjirpende vogels. Houthakken haalt de oermens in je naar boven. De meeste mensen gaan ervan uit dat je alleen maar een hakbijl nodig hebt en direct aan de slag kan. Toch zijn er genoeg zaken waar je rekening mee moet houden. Aangezien een hakbijl vlijmscherp is, moet je bewust omgaan met de veiligheid van de omgeving en van jezelf. Om ernstige ongelukken te voorkomen, geeft ik je bruikbare tips om jouw basiskennis bij te schaven.Het begint bij de uitrusting

Veiligheid staat voorop! Het is dus verstandig om eerst de juiste uitrusting aan te schaffen. Ga langs een bouwmarkt als de GAMMA of Karwei en koop een veiligheidsbril, kwalitatieve handschoenen en werkschoenen met een stalen neus. Wanneer je deze producten hebt gekocht, is het tijd om de kwaliteit van de hakbijl te controleren. Zit de kop goed vast in de steel en is de steel zelf in goede conditie? Zo ja, dan ben je bijna klaar om te gaan hakken!

HakbijlBron: hoffmanblacksmithing

Als laatste is het van belang dat de hakbijl goed scherp is. Een botte bijl ketst namelijk eerder af, met alle gevolgen van dien. Maak dan gebruik van een bijlvijl. Met dit gereedschap slijp je de hakbijl, zodat je in alle veiligheid kunt houthakken.

Stevige werkhouding

Zoek een stevig houten hakblok met een vlakke oppervlakte. Hier leg je namelijk de houtblokken op. Doordat een hakblok op werkhoogte ligt, zal je ook minder last krijgen van jouw onderrug. Controleer daarna of er geen spijkers of schroeven in de boomstam zitten. Het houtblok kan er namelijk afrollen wanneer het hakblok niet volledig vlak is. Vervolgens maak je een kleine gleuf in het blok. Heb je al deze handelingen uitgevoerd? Dan is het eindelijk tijd om jouw eigen hout te hakken.

Stevige werkhouding bij houthakkenBron: Josh Abe

Bij het houthakken is het van belang dat je een stevige werkhouding aanneemt. Hou je benen iets uit elkaar en ga lichtjes door de knieën staan. Met de ene hand pak je de onderkant van de steel goed vast. De andere hand gaat richting de steel onder de kop. De bijl moet vervolgens onder een hoek van 45 graden op het houtblok terecht komen. Zwaai de hakbijl naar boven en laat de hakbijl dalen. Bij het dalen laat je de hand, die onder de kop zit, glijden naar jouw andere hand. Raak het midden van het houtblok en het blokje splijt door tweeën. Gefelciteerd, je hebt jouw eerste houtblok gehakt!

Stoken met haardhoutBron: gthegentleman.tumblr.com

Geplaatst in: Do It Yourself