Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Hoogrendement houtkachel kiezen

Hoogrendement houtkachel kiezen
Door Maarten van der Starre 6 jaar geleden 10305 keer bekeken

U zoekt een houtkachel met een hoog rendement en wilt het maximale uit deze kachel halen. Welke mogelijkheden heeft u en welke biedt het model? Waar moet u op letten en hoe doet u dat? De Haardenexpert wil u daar graag meer over vertellen en doet dat in dit artikel over de hoogrendement houtkachel. De eerste stap in uitleggen is bepalen wat rendement is.

Wat is rendement?

Het rendement van de kachel is de mate waarin deze daadwerkelijk warmte oplevert ten opzichte van het aantal kilo hout dat verbrand wordt. Daadwerkelijke warmte is ook wel nuttige warmte en is die hoeveelheid die gebruikt wordt om de kamer te verwarmen. Een ouder model haalt ongeveer 50% warmte uit hout, een moderne houtkachel ruim 75% en kachels met een zeer hoog rendement 90+%. Ter vergelijking, een open haardvuur heeft veelal een rendement van 10%. Alle overige warmte raakt verloren en gaat via de schoorsteen omhoog zonder te verwarmen. Een aanzienlijk verschil in rendement, toch?


Foto: Jacobus 6 beton

Een hoog rendement is goed

Een kachel die minder hout verbruikt, stoot minder schadelijke stoffen uit. Daarmee is deze verwarmer minder schadelijk voor het milieu. Door een goede en efficiënte verbranding, haalt een kachel al het mogelijke uit hout. Daarom zorgt de investering in een moderne houtkachel zowel voor een besparing in de stookkosten als voor een schoner milieu. Een hoog rendement is dan ook goed te behalen.


Foto: Drooff Piccolino S

Houtkachels worden continue verbeterd. Nieuwe innovaties worden doorgevoerd om de warmteopbrengst van kachels te verbeteren en de belastende uitstoot te verminderen. Dit ziet u onder meer door de binnenkanten van oude en nieuwe kachels te vergelijken. Boven het vuur zijn verschillende schotten geplaatst om de rookgassen af te buigen. Dit heeft twee doelen: de rookgassen nogmaals door het vuur voeren zodat de laatste restjes ook verbrand worden. Daarnaast zorgt dit ombuigen van de rookgassen er ook voor dat de warmte niet direct de schoorsteen in verdwijnt, er wordt juist meer warmte opgewekt. Verder is de luchttoevoer van de moderne kachel ook sterk verbeterd. De beluchting kent nu ook allerlei nieuwe technieken waardoor het rendement sterk verbeterd is.

Houtkachels bij Haardenexpert

Wij bieden diverse houtkachels aan in ons assortiment. Alle kachels hebben een ander rendement, maar hebben wel gemeen dat deze zonder uitzondering hoog is. Wanneer u de houtkachels bekijkt, ziet u dat er ook verschillen in uiterlijk zijn. Zo krijgt u keuzemogelijkheden en kiest u een kachel die bij uw interieur past.


Foto: Barbas Eco 70

Contact opnemen met Haardenexpert

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact met ons op of breng een bezoek aan onze showroom. Daar ziet u diverse modellen, waaronder de hoog rendement houtkachel met eigen ogen.