Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Hoe voorkom je overlast?

Hoe voorkom je overlast?
Door Laura 3 jaar geleden 25507 keer bekeken

1. Brandstof in goede conditie

Om er voor te zorgen dat de buren zo min mogelijk overlast ervaren wanneer jij de kachel aan hebt, is het belangrijk om brandstof te hebben die in juiste conditie is. Hout dient bijvoorbeeld droog te zijn. Met droog bedoelen we hout dat een vochtpercentage heeft van minder dan 20%. Je kunt de vochtigheid van hout meten met een vochtpercentagemeter. Heb je deze niet in huis, dan kun je het zien aan het hout. Wanneer de schors van hout loslaat, is het hout over het algemeen droog genoeg om te kunnen stoken. Waarom moet het hout nou droog zijn? Bij de verbranding van droog hout komen veel minder fijnstoffen vrij dan bij de verbranding van nat hout. Om er zeker van te zijn dat je beschikt over goed hout, is het goed om te kijken of het hout is voorzien van keurmerk FSC of PEFC, welke laten zien dat het hout uit verantwoord beheerd bos komt. Daarnaast is het aan te raden om geen papier en karton te stoken.

2. Juiste installatie

Belangrijk is om zelf kritisch te kijken naar de situatie. Zie je tijdens het stoken zelf al rook ontstaan, dan is het goed om na te gaan of je aan alle wettelijke bouwschriften voldoet. Laat jouw haard altijd installeren door een erkend installatiebedrijf, zodat je zeker weet dat dit het probleem niet kan zijn.

3. Schoorsteen

Naast een goede brandstof en installatie, is het belangrijk dat de schoorsteen in goede staat is. Allereerst dient er genoeg trek te zijn in de schoorsteen. Wanneer er namelijk niet voldoende trek is in een schoorsteen, kan er terugslag plaatsvinden. Dit houdt in dat de rookgassen niet naar buiten worden afgevoerd, maar juist weer de kamer instromen.

Daarnaast is het belangrijk dat de schoorsteen schoon is. Wanneer hij niet helemaal schoon is, worden rookgassen minder goed afgevoerd. Ook kan er sneller een schoorsteenbrand ontstaan, wanneer de schoorsteen niet helemaal schoon is. Het is aan te raden om in ieder geval één keer per jaar een schoorsteenveger te laten langskomen.

4. Stooktips

Ook de manier van stoken kan veel invloed hebben op de hoeveelheid overlast die door de buren wordt ervaren. De meeste mensen gebruiken nog veel kranten en aanmaakblokjes om het vuur aan te krijgen. Na vele jaren ervaring is gebleken dat het beter is om het vuur van boven naar beneden te laten leiden. Hier komen namelijk minder schadelijke stoffen bij vrij. Daarom is de Zwitserse stookmethode bedacht. De Zwitserse stookmethode houdt in dat het meest brandbare hout bovenop ligt, en de grotere blokken onderop. Het voordeel van deze stookmethode is dat er vanaf het begin al volledig verbranding plaatsvindt. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar de kachelruit blijft zo ook langer schoon!

Hoe werkt de Zwitserse stookmethode precies? Dat zie je in onderstaande video:

5. Stooktijden

Tot slot is het verstandig om altijd goed contact te hebben met de buren.Wellicht geven zij aan minder last te hebben tussen bepaalde tijden, omdat ze dan niet thuis zijn of om andere redenen.Ook de duur van het stoken kan hinder reduceren. Stook maximaal 4 uur op een dag. Daarnaast is het een regel in Nederland om niet te stoken wanneer het windstil of mistig is.


Kortom, er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de mate waarin overlast wordt ervaren te verminderen. Houd rekening met elkaar en houd je aan bepaalde regels en afspraken. Zo kun je zo lang mogelijk blijven genieten van je houtkachel, zonder dat dit invloed heeft op de relatie met jouw buurt.

Geplaatst in: Meest gestelde vragen