Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Hoe maak ik de ruit schoon van mijn houtkachel?

Hoe maak ik de ruit schoon van mijn houtkachel?
By Dennis Dragt 5 years ago 152948 Views No comments

Tijdens het stoken met hout ontstaat er altijd roet en ander vuil binnen de houtkachel. Hierdoor bestaat de kans dat de aanslag op uw kachelruit komt. Het gevolg is dat u het prachtige vlammenspel nauwelijks kunt bekijken. U heeft de houtkachel natuurlijk voor de plezierige warmte, maar ook voor de huiselijkheid. Het verdwalen in de verleidende vlammen is namelijk voor veel mensen een ontspannen bezigheid. Tegenwoordig zijn houtkachels standaard voorzien van een bijzonder schoonruitsysteem.

Dit ziet u bijvoorbeeld terug bij het AirWash-systeem van de merken Dovre, Lotus, Drooff en Spartherm. Dankzij deze techniek komen de vlammen niet in contact met de kachelruit, waardoor het glas uitermate schoon blijft. Toch is het niet te voorkomen dat de ruit, tijdens het stoken, een vieze laag opneemt. Daarom is het vereist om de kachelruit regelmatig schoon te maken. Om u goed op weg te helpen, heeft Haardenexpert een aantal praktische tips voor u samengesteld. U zult met deze tips ongehinderd blijven genieten van het prachtige vlammenspel van uw houtkachel.Hoe kan ik roetaanslag vermijden?

Ten eerste is het van belang dat u met het juiste hout stookt. Hoe droger het hout, hoe schoner de houtkachel brandt. Het is af te raden om haardhout met verfresten, olie of andere stoffen te stoken. Hierdoor ontstaat er een onvolledige verbranding, waarbij ongewenste reststoffen vrijkomen. Het gevolg is dat u het milieu belast, maar ook het rookkanaal en de houtkachel vervuild. Bij voorkeur stookt u met essenhout, eikenhout, berkenhout of elzenhout. Iedere brandstof bezit zijn karakteristieken.

  • Essenhout: een ideale brandstof voor een open haard of houtkachel. Essenhout is een harde houtsoort dat langzaam verbrand en een heerlijke warmte afgeeft. Dankzij de trage verbranding ontstaat er een rustig en prachtig vlammenspel.
  • Eikenhout: net als essenhout heeft ook eikenhout een langzame verbranding, waardoor er een behaaglijke temperatuur ontstaat. Deze elastische houtsoort heeft een hoog rendement en zorgt voor een overheerlijke houtgeur in uw woning. Indien het hout goed gedroogd is, ontstaat er een levendig en knetterend vuurbeeld.
  • Berkenhout: deze brandstof staat bekend om een schone en snelle verbranding. Dit is het perfecte hout voor een korte periode stoken, waarbij uw woonruimte direct wordt verwarmd. Het oven gedroogde hout zorgt voor een huiselijke sfeer en een spektakel aan vlammen.
  • Elzenhout: tenslotte is de brandstof elzenhout zeer geschikt voor een compacte houtkachel of haard. Deze zachte houtsoort ontbrandt vrij vlug en gemakkelijk. Hierdoor ontstaat er direct een prachtig vuurzicht binnen het toestel. Elzenhout wordt voornamelijk gebruikt voor speksteenkachels, waarbij het materiaal de gestookte warmte opneemt. Hierdoor geeft de houtkachel de gehele dag een aangename temperatuur af.

Houtblokken

Om uw haardhout in huis te hebben, kunt u dit bijvoorbeeld aanschaffen in een bouwmarkt, tuincentrum of bij een benzinepomp. In veel gevallen bezit dit hout onvoldoende kwaliteit om schoon en efficiënt mee te stoken. Voor echte kwaliteit bestelt u uw hout bij een gespecialiseerde leverancier zoals Openhaardhout Gigant. Hier kunt u snel en gemakkelijk online haardhout bestellen en thuis laten leveren. Omdat de openhaardhout van Openhaardhout Gigant oven gedroogd is, kunt u direct met de brandstof stoken.

U kunt uw haardhout niet alleen verkrijgen in de winkel, maar ook in de buitenlucht. Tijdens het houthakken in de buitenlucht komt de oermens in u naar boven. Het is vanzelfsprekend van belang dat u veilig en verantwoord gaat houthakken. Daarom wordt u aangeraden om het artikel ‘Houthakken voor stoere mannen (en vrouwen)’ goed door te nemen, zodat u voorbereid aan de slag kunt.

Wanneer u het haardhout heeft bemachtigd, is het van belang dat u op de juiste manier met de houtkachel stookt. U gebruikt hiervoor kleine stukken haardhout in combinatie met aanmaakhoutjes. Zorg er dan voor dat de kachel goed heet wordt, zodat u mogelijke roet voorkomt en de trek van het rookkanaal bevordert. Het luchtreinigingssysteem brandt dan de mogelijke roetdeeltjes, die op de ruit zitten, los. Wanneer de houtkachel op temperatuur is, is het tijd om grotere houtblokken in de verbrandingskamer te leggen. Voor een uitgebreid stappenplan leest u het artikel ‘Tips om hout goed te stoken’.

Tenslotte kunt u de roetaanslag voorkomen door een kwalitatief rookkanaal aan te sluiten. Een correct rookkanaal is verantwoordelijk voor een schoon rookgasafvoer, waardoor het rendement en de veiligheid toeneemt. Een slecht of onjuist rookkanaal zorgt er gegarandeerd voor dat er onnodige roetaanslag ontstaat.

Effectief uw kachelruit schoonmaken

1. Het reinigen van de kachelruit is geen lastige klus. Met een speciale kachelruitenreiniger wordt de aanslag effectief losgeweekt, waardoor het glas in een ogenblik weer schoon is. U dient eerst de ruit volledig in te spuiten. Vervolgens laat u de vloeistof ongeveer één minuut intrekken, zodat u het glas met een doekje kunt schoonmaken. Om een vergelijkbaar resultaat te behalen, is een speciale schuurspons een prachtig alternatief. U schuurt simpelweg de roetaanslag los, zonder dat er enige krassen ontstaan. Bij beide methodes maakt u het glas schoon met een schone keukenrol.

2. Voor een goedkopere methode kunt u optimaal gebruik maken van een stuk krantenpapier of keukenpapier. Als eerst moet het stuk papier bevochtigd en gekreukt worden. Vervolgens doopt u het papier heel voorzichtig in het as van de houtkachel. Met de aszijde wrijft u herhaaldelijk tegen het glas, zodat de roetaanslag loskomt. Tenslotte reinigt u de losgelaten roet eerst met een vochtige keukenrol en daarna met een droge doek.

3. Voor de laatste methode gebruikt u simpelweg twee artikelen die u ongetwijfeld in uw huis vindt, namelijk thee en keukenpapier. Ten eerste vult u een schaaltje met thee en u dept hierin het keukenpapier. Leg onder de kachelruit een aantal oude kranten, zodat u de viezigheid kunt opvangen. Van het keukenpapier maakt u een prop, waarmee u de kachelruit gaat schoonmaken. Vervolgens is een nat krantenpapier vereist om de ruit verder te reinigen. Hierdoor verwijdert u de laatste restjes vuil.

Door deze tips regelmatig toe te passen, kunt u eindeloos genieten van het prachtige vuurzicht van uw houtkachel. U zult niet meer gehinderd worden door een vieze kachelruit.

Posted in: HoutkachelDo It Yourself