• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
Houtkachel veilig gebruiken

Hoe heet wordt een houtkachel?

Alles wat u wilt weten over een veilig gebruik

Een te hete kachel is gevaarlijk voor zowel de houtkachel als voor uw gezondheid. Oververhitting kan brand veroorzaken en leidt tot ongezonde lucht, wat schadelijk is voor uw gezondheid. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te voorkomen. We geven u in dit artikel een aantal tips om uw houtkachel veilig te gebruiken. Daarnaast leggen we uit wanneer een houtkachel te heet is en wat de gevolgen daarvan zijn.

 • 06 - 07 - 2024
 • Houtkachels
 • Team Haardenexpert
 • 6 minuten
Temperatuur van een houtkachel

Wanneer is een houtkachel te heet?

De temperatuur van een houtkachel kan oplopen tot wel 900°C, wat zorgt voor een aangename warmte in uw huis. Met een thermometer, die op of in de buurt van de kachel wordt geplaatst, kunt u de temperatuur goed in de gaten houden. Als de houtkachel een temperatuur boven de 1000°C bereikt, wordt het gevaarlijk. In dat geval is het belangrijk om de temperatuur te verlagen door de luchttoevoer te verminderen en geen hout meer toe te voegen. Zorg er ook voor dat er geen brandbare materialen in de buurt van de kachel staan om brandgevaar te voorkomen. Wat u beter niet kunt doen, is water op het vuur gieten. Dit veroorzaakt gevaarlijke situaties, zoals snelle verdamping en mogelijk brandende deeltjes die kunnen verspreiden. 

Gevolgen van een te hete houtkachel

Dit zijn de gevolgen van een te hete houtkachel

Een te hete houtkachel: dat voorkomt u liever. Dit zijn de verschillende gevolgen als uw houtkachel te heet is:

 • Brandgevaar in de schoorsteen

Een schoorsteenbrand ontstaat door de ontbranding van opgehoopt brandbaar materiaal, zoals creosoot, in de schoorsteen. Creosoot, gevormd door het verbranden van slecht gedroogd hout, verzamelt zich na verloop van tijd aan de binnenkant van de schoorsteen. Wanneer uw houtkachel te heet is, kan creosoot ontbranden en een schoorsteenbrand veroorzaken. 

 • Schade aan de kachel

Wanneer de houtkachel langdurig te heet is, heeft dat negatieve gevolgen voor de kachel en het rookkanaal. Het kan leiden tot onherstelbare schade, wat niet alleen kostbaar is, maar ook de veiligheid van de kachel vermindert.

 • Ongezonde lucht

Bij een te hete kachel komen er schadelijke stoffen vrij, zoals koolmonoxide en fijnstofdeeltjes. Deze stoffen zorgen voor een slechte luchtkwaliteit in uw huis. Het inademen van deze stoffen is schadelijk voor uw gezondheid en veroorzaakt kortademigheid.

factoren die temperatuur beïnvloeden

Deze factoren beïnvloeden de temperatuur van uw houtkachel

Temperatuur effectief regelen

De temperatuur van uw houtkachel wordt beïnvloed door verschillende factoren. Dit is handig om te weten, zodat u de temperatuur van uw kachel effectief kunt regelen. Dit zijn de verschillende factoren:

 • Overmatig brandstofgebruik

Als u merkt dat de temperatuur van de houtkachel snel stijgt na het toevoegen van hout, heeft u te veel brandstof toegevoegd. Een houtkachel is ontworpen om een bepaalde hoeveelheid brandstof efficiënt te verbranden. Door meer hout toe te voegen, verstoort u het verbrandingsproces. 

 • Beperkte luchttoevoer

Als de luchttoevoer niet goed geregeld is, heeft de houtkachel onvoldoende zuurstof voor een goede verbranding. 

 • Problemen met de kachelpijp

Een verstopte kachelpijp zorgt ervoor dat de hitte niet goed wordt afgevoerd, waardoor de temperatuur in de houtkachel te hoog wordt. 

 • Blokkade in de schoorsteen

Is de schoorsteen geblokkeerd? Dan beperkt dit de afvoer van rookgassen. Hierdoor blijft de warmte in de kachel hangen en stijgt de temperatuur.

Invloed kachelpijp op de temperatuur van de houtkachel

Het belang van een kachelpijp voor de temperatuur van uw houtkachel

Naast problemen met de kachelpijp heeft het soort kachelpijp ook invloed op de temperatuur van uw houtkachel. Hoe warm de houtkachel wordt, hangt af van of u een enkelwandige of dubbelwandige kachelpijp heeft. Hoe dat precies zit, leggen wij u graag uit.

Enkelwandig
Bij een enkelwandige kachelpijp is er geen isolatielaag tussen de binnen- en de buitenwand. Hierdoor wordt de buitenkant van de pijp heet, vooral dicht bij de kachel. Het is daarom belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de kachelpijp en andere spullen. Doordat er geen isolatielaag is verliest u wel warmte, wat natuurlijk zonde is. 

Dubbelwandig
Een dubbelwandige kachelpijp heeft wel een isolatielaag tussen de binnen- en de buitenwand. Dit vermindert de temperatuur aan de buitenkant van de pijp. Daarnaast houdt de dubbelwandige kachelpijp beter de warmte vast. Een dubbelwandige kachelpijp is de beste keuze. Een dubbelwandige kachelpijp vermindert niet alleen de temperatuur aan de buitenkant en houdt warmte beter vast. Het zorgt ook voor een veiligere en efficiëntere werking van uw houtkachel.

Veilig genieten

Met deze tips geniet u veilig van uw houtkachel

Nu u weet wat de gevaren zijn van een te hete kachel, is het goed om te weten hoe u veilig uw houtkachel gebruikt. Om goed en veilig te stoken is het belangrijk om droog en onbehandeld hout te gebruiken. Hierdoor voorkomt u rookschade. Daarnaast is een goede ventilatie een must, zodat er voldoende zuurstoftoevoer is in de ruimte. Zet tenslotte brandbare materialen op een veilige afstand van de kachel en voorkom brandgevaar. Met deze voorzorgsmaatregelen geniet u optimaal van de warmte van uw houtkachel. 

geniet zorgeloos

Voorkom een te hete kachel en geniet zorgeloos

U weet nu wat de risico’s en gevolgen zijn van een te hete houtkachel. Houd daarom altijd de temperatuur van uw kachel goed in de gaten. Op deze manier geniet u niet alleen van een warme en gezellige ruimte, maar zorgt u voor een veilige plek. Bekijk ons ruime assortiment met houtkachels en laat u verrassen. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met een van onze experts. 

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee. van haard tot complete opstelling.

Groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert