• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
haard tv combinatie voorbeelden

Haard tv combinatie, wat is er mogelijk?

Ontdek het hier

U heeft een tv en wilt ook graag een haard aan dezelfde wand. Maar kan dat wel met een gashaard? Smelt de tv dan niet weg? En in combinatie met een houtkachel, bio-ethanol of elektrische haard?

In deze blog krijgt u voorbeelden & advies over een haard tv combinatie. We leggen per brandstof uit waar u op moet letten en geven antwoord op de meest gestelde vragen over deze opstelling.

 • 25 - 03 - 2022
 • Haardmeubel
 • Geerte Kamphuis
 • 4 minuten

Wat vindt u van deze opties?

5 ideeën voor haard tv combinatie

haard tv combinatie

Elektrische haard tv combinatie

Strakke cinewall

Een elektrische haard geeft maximaal 2kW warmte af. Dit is zo minimaal dat een smeltende tv niet zal gebeuren. Omdat er nauwelijks warmte vrij komt is dit de idéale haard tv combinatie die er bestaat. U heeft maximale vrijheid om een mooi indeling en afwerking te te kiezen. De installatie is namelijk afvoerloos. Toch een aantal tips om rekening met te houden: 

 1. Inbouwdiepte van de haard
 2. Breedte van uw tv 
 3. Hoogte van plafond
 4. Stopcontact, anders geen vuur
 5. Aanleg van waterleiding bij een waterdamphaard
Gashaard tv combinatie

Gashaard tv combinatie

Met warmte tv-kijken

Nu komt er ook warmte om de hoek kijken. Dat vraagt om meer expertise. Want een smeltende tv-scherm daar zit u natuurlijk niet op te wachten. Hoe is dit dan te voorkomen? Door voldoende afstand tussen tv en haard én een brandwerende tv-nis. Kiest u voor een tv boven een gashaard houdt dan rekening met de volgende voorschriften: 

 1. Minimaal 30 cm afstand tussen gashaard en tv-nis.
 2. Minimaal 10 cm ruimte tussen tv-scherm en tv-nis.
 3. De tv-nis binnen in de ombouw voorzien van een schuine kant. 
 4. Keramische wol als isolatiemateriaal gebruiken. 
 5. Het tv-scherm verdiept inbouwen, zo slaat de opstijgende warmte van de gashaard zo min mogelijk voor de tv langs.
haard naast tv kopen

Bio-ethanol haard onder tv

Strakke vuurlijn onder de televisie

Bij een bio-ethanol haard onder de tv geldt in principe hetzelfde als een gashaard inbouwen onder de tv. Onze advieshoogte bij de afstand tussen haard en tv is 30 cm. Eveneens zijn bij een bio-ethanol haard onder tv een brandwerende nis en speciale brandwerende platen belangrijk.

Open haard en tv naast elkaar

Tv naast houtkachel

Een warm plekje

Wilt u graag een combi van tv met een houtkachel? Dan gelden er nog weer andere voorwaarden. Simpelweg omdat de warmteafgifte van een houtkachel hoger is dan een gashaard. Dat maakt de combinatie boven de haard complexer. Dit is niet onmogelijk maar raden wij u niet aan. Wilt u toch weten of dit mogelijk is in uw woonsituatie? Neem dan gerust contact op met een van onze haardenexperts. 

Een meer voor de hand liggende combinatie is een tv naast de houtkachel. Bij een fronthaard, met alleen een vuur van voren, is de afstand groot genoeg om een smeltend scherm te voorkomen. Wilt u een houtkachel met 3 zijden glas? Houdt dan rekening met minimaal 100 cm afstand tussen uw tv en haard.

Veelgestelde vragen over open haard en tv naast elkaar

Dit moet u weten

De ideale kijkhoogte is wanneer een derde van uw tv op ooghoogte hangt. Gemiddeld is dit 95 cm vanaf de grond. Vanuit technisch oogpunt geldt dat bij een cinewall met gas- of bio-ethanol haard er minstens 30 cm tussen de haard en uw tv moet zitten.  Bij een elektrische haard vervalt deze eis, omdat er geen hitte vrij komt. Het ingebouwde warmte-element is maximaal 2 kW.  Bij een houtkachel is ons advies om de tv naast de haard te plaatsen. Dan draait het niet om de hoogte tot tv, maar om de breedte tot tv. De adviesbreedte bij een houthaard met 3 glaszijden geldt 100 cm afstand tot uw tv-scherm.

Ja, dat kan zeker. Wanneer uw tv-scherm kleiner is dan kan dit opgelost worden door de tv-nis zo te maken dat deze evenwijdig loopt met de breedte van de haard. 

Jawel. Wij adviseren u om dan voor een haard met horizontaal vuurbeeld te kiezen en verdiept in de ombouw te plaatsen. De reden hiervoor is dat bij een horizontale vorm u meer speelruimte heeft om aan de inbouweis van 30 cm afstand tussen tv en haard te voldoen. Bovendien zorgt verdiept inbouwen voor minder warmtestraling langs de televisie.

haard tv combinatie kopen

Interesse in een haard tv combinatie?

Doe vandaag nog een aanvraag

En bent u er al uit? Wilt u een tv met gashaard, houtkachel, elektrische haard of bio-ethanol? Laat het ons weten en vraag een vrijblijvende offerte aan.

Wilt u meer informatie over een brandstofkeuze of heeft u een andere vraag. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag aan de mooiste haard tv combinatie voor in uw woonruimte. 

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Icon installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Passend advies over combinatie haard en tv

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert