Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Wat is het verbruik van een gashaard?

Wat is het verbruik van een gashaard?
Door Dennis Dragt 6 jaar geleden 76642 keer bekeken

Naast de aanschaf van de gashaard wil je natuurlijk ook het verbruik weten. Deze kosten zie je maandelijks terug op jouw energierekening. En niemand wilt verrast worden door hoge onvoorziene kosten. Je vraagt je het volgende af: wat is het gasverbruik van een gashaard? Maar een concreet antwoord op deze vraag bestaat helaas niet. Er bestaat namelijk geen standaard gasverbruik die voor iedere gashaard van toepassing is. Om toch een zo goed mogelijk antwoord te geven, heb ik een inschatting van het verbruik gemaakt.


Geen standaard gasverbruik

Het gasverbruik is afhankelijk van meerdere factoren. Hierdoor is het moeilijk in te schatten wat de precieze stookkosten zijn. Zo heeft iedere gashaard een ander vermogen. Een kleine gaskachel heeft bijvoorbeeld een nominaal vermogen van slechts 4kW. Terwijl een grote inbouwhaard een vermogen opwekt van maar liefst 12kW.

Gashaard verbruikBron: Home Design Lover

Daarnaast speelt ook het stookgedrag een belangrijke rol. De ene persoon heeft meer behoefte aan een warmere temperatuur dan de ander. Zelfs de isolatie van de woning heeft een invloed op de stookkosten. Bij een goed, geïsoleerde woning heb je minder vermogen nodig om de warmte te voelen. Om toch een inzicht te krijgen in de kosten, wordt het gasverbruik globaal berekend.

Energiekosten van de gashaard

We gebruiken hiervoor het volgende voorbeeld. In deze woonsituatie heeft de familie Schoonhoven een tweezijdige gashaard gekocht en in de woonkamer geplaatst. Deze haard heeft een nominaal vermogen van 7kW. Op een koude winteravond maken zij gebruik van de maximale stand, wat ongeveer 1 kuub per uur verbruikt.

Gaskosten van de gashaardBron: allfireplacesideas

Op basis van de actuele gasprijzen van de leverancier en het aantal uur dat de haard brandt, zijn de kosten te berekenen. We gaan nu uit van een gasprijs van € 0,55 cent per uur. In totaal wordt er 4 uur lang op de maximale stand gestookt. De rekensom ziet er als volgt uit: € 0,55 x 4 uur = € 2,20 per avond. Ik wil er wel bij zeggen dat dit slechts een indicatie is. En het totale gasverbruik –en rekening kunnen flink afwijken.


Geplaatst in: Meest gestelde vragen