• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.

Hoe maak je de ruit van een gashaard schoon?

Je ploft heerlijk op de bank, pakt de afstandsbediening bij de hand en zet de gashaard aan. Maar na een enige tijd merk je wat op, de kachelruit blijft beslaan. En door de aanslag zijn de vlammen niet meer te zien. Jammer, want je zat je net zo te verheugen op een sfeervol én natuurlijk een zichtbaar vuurbeeld. Hoog tijd om de kachelruit van de gashaard schoon te maken. Maar hoe pak je dit het beste aan? Om jou goed op weg te helpen, geef ik je een kort stappenplan dat je direct kunt toepassen.

  • 21 - 02 - 2017
  • Gashaarden
  • Dennis Dragt
  • 3 minuten

Schoonmaken

In 4 stappen

Stap 1: Haal de ruit eruit

Allereerst moet je de ruit van de gashaard eruit halen. Voordat je dit doet, zet je eerst de gashaard uit. Maar ook de waakvlam moet uitstaan. Is dit allemaal gebeurd? Pak de handleiding erbij en blader door naar de instructies. Neem rustig de handelingen door, zodat je op een veilige manier de ruit kunt schoonmaken.

Bij sommige gashaarden is het niet eens nodig om de ruit eruit te trekken. Dan heb je geluk, je hebt een gashaard met een openklapbare ruit. Je hoeft dus simpelweg het glas naar je toe te trekken, zodat de binnenkant direct te reinigen is.

Stap 2: Leg de glasruit neer

Bij stap 2 gaan we ervan uit dat de ruit uit de haard gehaald is. Leg vervolgens het glas op een vlakke en zachte ondergrond neer. Bijvoorbeeld op een oude deken of kleed. We willen natuurlijk dat er geen beschadigingen (zoals krassen) op het glas komen.

Stap voor stap uitleg

Ruit gashaard schoonmaken

Stap 3: Het schoonmaken kan beginnen

Wanneer je stap 2 hebt volbracht, is het de hoogste tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. Dit doe je met een schoonmaakmiddel die je wellicht in huis hebt, namelijk Spiritus. Pak vervolgens een droge doek en maak deze vochtig met het middeltje. Ga daarna voorzichtig met de doek over de ruit heen en weer. Doe dit net zolang totdat al het vuil van de ruit is verwijderd.

Stap 4: Zet de schone glasruit terug

Wanneer het glas helemaal schoon is, moet je de ruit weer in de haard zetten. Leg de handleiding ernaast en volg iedere stap. Als de ruit volgens voorschriften is geplaatst, zet je de gashaard aan en wacht een paar minuten. De witte aanslag is niet meer terug te zien. Goed gedaan, je kunt weer genieten van het prachtige vlammenspel.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Klantwaardering 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden en kachel zaken van Nederland en België. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert