Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Gasafvoer naar buiten

Gasafvoer naar buiten
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 179679 keer bekeken

Vanzelfsprekend moeten de verbrandingsgassen, die de gashaard ontwikkelt, op een verantwoorde en veilige manier naar buiten worden afgevoerd. Deze rookgassen zijn op twee manieren te vervoeren, namelijk met een open of een gesloten verbrandingssysteem. In deze blog worden de verschillen van beide systemen kort toegelicht. Daarnaast komen zaken als de plaatsing van het rookkanaal, het DRU Powervent systeem en de juiste diameter van het rookgasafvoerkanaal aan bod.
Voordelen van een open verbrandingssysteem

Tegenwoordig komt het niet zo vaak meer voor dat gashaarden uitgevoerd zijn met een open systeem. De benodigde zuurstof wordt dan uit de ruimte onttrokken waarin de gashaard is geplaatst, zoals de woonruimte. De reden dat de populariteit van een open systeem daalt, is dat dit systeem voornamelijk bestemd is voor goed geventileerde woningen en niet voor mechanisch geventileerde huizen. De meeste moderne huizen zijn namelijk mechanisch geventileerd, wat ongunstig is voor een open verbrandingssysteem.

Bellfires Unica 2-90

Daarnaast moet er een aparte verticale afvoerkanaal worden getrokken die op het dakvlak uitmondt. Hierbij worden de rookgassen via een apart rookkanaal afgevoerd. Een open verbrandingssysteem is in twee varianten te verkrijgen, namelijk met of zonder ruit voor de verbrandingskamer. Wil je een gashaard zonder ruit voor de verbrandingskamer? Dan moet je een specialist inschakelen voor maatwerk. Tegenwoordig worden de meeste gashaarden, met een open systeem, standaard met een glasraam geleverd.

Voordelen van een gesloten verbrandingssysteem

In het geval van een moderne, goed geïsoleerde en mechanisch geventileerde ruimte past een gesloten verbrandingssysteem beter bij jouw woonsituatie. Bij dit systeem ontstaat er een economischer, veiliger en betere verbranding. Deze verbranding heeft een positieve invloed op het rendement van de haard. Daarnaast is het installeren van een gesloten verbrandingssysteem een stuk eenvoudiger en goedkoper dan een gashaard met een open systeem. Bij een gesloten systeem worden de rookgassen door de binnenste pijp vervoerd en de luchttoevoer via de buitenste pijp. Hierdoor wordt de verse zuurstof niet uit de woonruimte getrokken, maar van buitenaf.

Element4 Vesuvius 100

Bij het plaatsen van het rookkanaal is een bestaande schoorsteen overbodig. De afvoer kan namelijk door het dak of gevel getrokken worden. Deze afvoer is zeer eenvoudig door de muur naar buiten te plaatsen. Qua plaatsingsmogelijkheden is er voldoende speling. Het kanaal kan wel drie tot vijf meter lang horizontaal worden gelegd. Denk hierbij aan een situatie waar de garage naast het huis is gebouwd. Het rookkanaal kan dan door de muur de garage in worden gevoerd en dan daar het dak verlaten. De dakdoorvoer moet daarbij minimaal een halve meter uit een bovenliggende gevel worden gemonteerd. Een concentrisch kanaal is ook geschikt om door een plat dak te installeren. Je wordt aangeraden om een professionele installateur in te schakelen.

Juiste diameter rookgasafvoerkanaal

Voor een open en een gesloten systeem is het van belang dat de diameter van het rookgasafvoerkanaal de perfecte diameter heeft. De diameter van het rookgasafvoerkanaal mag in veel gevallen niet kleiner zijn dan de diameter van de afvoeraansluiting van de gashaard. Een te smalle rookgasafvoer is niet in staat om de rookgassen voldoende naar buiten te leiden. Aan de andere kant zorgt een te grote afvoer ervoor dat de rookgassen te snel afkoelen. Hierdoor ontstaat condensatie in het rookkanaal.

Gesloten verbrandingssysteem (gevel en dak)

Het ligt voornamelijk aan de grootte van de gashaard welke diameter je nodig hebt voor het kanaal. De meest voorkomende diameters voor een gesloten gashaard is 100mm/150mm en 130mm/200mm. Hoe groter de gashaard, hoe groter het rookgasafvoerkanaal. Bij alle toestellen wordt er standaard een installatiehandleiding bijgeleverd. Hierin kunt u meestal de perfecte diameter van het kanaal terugvinden. Bij open gashaarden (zonder ruit) op maat is de diameter namelijk anders dan de diameter in de handleiding.

DRU Powervent systeem

Om een gashaard op bijna iedere gewenste plek in jouw huis te plaatsen, heeft DRU dé perfecte oplossing ontworpen. DRU heeft namelijk voor een aantal specifieke DRU gashaarden een bijzonder systeem ontwikkeld, namelijk het Powervent systeem. Dankzij dit systeem is het mogelijk om het rookkanaal horizontaal, verticaal of via bochten met een maximum van 60 meter naar de buitenlucht te trekken. Een ideale oplossing waar het onmogelijk was om een gashaard te plaatsen, zoals een appartement of tussenwoning. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige plaatsing in het midden van de woonkamer.

DRU Powervent systeem

Kortom, een gashaard met een gesloten verbrandingssysteem biedt meer voordelen dan een haard met een open systeem. Een gesloten systeem zorgt niet alleen voor een veiligere leefomgeving, maar ook voor een hoger rendement en optimale verbranding. Daarnaast is het van belang om de juiste diameter rookgasafvoerkanaal op de gashaard aan te sluiten. Voor een correcte aansluiting wordt je aangeraden om een specialist in te schakelen.

Geplaatst in: Gashaard