• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
elektrische open haard die warmte geeft

Elektrische sfeerhaard met of zonder warmte

Hoe zit dat precies?

Bij kou jezelf lekker opwarmen bij een gashaard of houtkachel dat kent u wel. Maar een elektrische open haard met warmte hoe zit dat precies? U overweegt om een elektrische sfeerhaard te kopen, maar vraagt zich af: geeft een elektrische sfeerhaard warmte? Het korte antwoord is ja. Bijna alle elektrische sfeerhaarden geven warmte af, zoals de haarden van British Fires (tip). Toch valt er nog meer over te zeggen. Lees gauw verder voor meer informatie.

  • 08 - 11 - 2021
  • Elektrische haarden
  • Geerte Kamphuis
  • 3 minuten
elektrische openhaard met warmte

Elektrische sfeerhaard met warmte

Als bijverwarming in uw woning

De hoeveelheid warmte van een elektrische openhaard met warmte is nooit zoveel dat de haard gebruikt kan worden als hoofdverwarming in uw woning. De elektrische sfeerhaard met warmteafgifte is bedoeld als bijverwarming, maar niet als hoofdverwarming. Er zijn twee soorten warmtes bij elektrische sfeerhaarden: convectiewarmte en stralingswarmte. Als u liever alleen wilt genieten van de vlammen zonder warmte, dan kan de warmtemodule ook uitgezet worden.

Bekijk elektrische haarden met verwarming
elektrische haard warmte inbouw

Elektrische haard met convectie warmte

Warmteoverdracht in de lucht

De meeste elektrische haarden geven convectiewarmte af. Bij convectiewarmte wordt koude lucht warm doordat deze langs een warmtemodule komt. De warmtemodule blaast, vergelijkbaar met de werking van een airco, warme lucht uit. Na een tijdje is de hele ruimte lekker opgewarmd. Een goed voorbeeld van elektrische haarden met convectiewarmte zijn de elektrische haarden van British Fires.

Naar British Fires haarden
elektrische sfeerhaard met warmte

Elektrische haard met stralings warmte

Naast convectiewarmte kan een elektrische haard ook stralingswarmte afgeven. Dat wil zeggen dat de lucht niet verwarmd wordt, maar de haard zelf warmte uitstraalt. Ook na uitzetten van de warmtemodule blijft de sfeerhaard warmte uitstralen, totdat deze is afgekoeld. De elektrische openhaard warmte blijft dus langer 'hangen', net als bij een gashaard of houtkachel. De e-MatriX serie van het merk Faber is een mooi voorbeeld van een haard die stralingswarmte afgeeft.

geeft elektrische haard warmte

Elektrische sfeerhaard die warmte geeft

Voor elk wat wils

Bij een elektrische haard met verwarming is de maximale warmteafgifte is 2kW. Per merk zijn er verschillende mogelijkheden. De e-MatriX serie van het merk Faber bijvoorbeeld heeft een warmteafgifte van maximaal 2kW en geeft een aangename bijverwarming voor een ruimte van 30m2. De e-BoX van Faber heeft een regelbare bijverwarming van maximaal 1kW die voor een ruimte van 15m2 een prettige warmteafgifte creëert. Dit verschilt per haard, zo is er voor elk wat wils.

Naar alle elektrische haarden met verwarming
elektrische sfeerhaard met of zonder warmte

Elektrische sfeerhaard zonder warmte

Kies de Opti-Virtual techniek

Maar wat nu als u een elektrische haard wilt zonder warmte? Niet alle elektrische haarden beschikken over een verwarmingselement. Dat kan een pré zijn wanneer u de haard in een kleine ruimte wilt zetten. Of als u een nieuwbouwwoning bezit waarin de haard niet bedoeld is als hoofd- of bijverwarming, maar als een sfeer meubelstuk in uw interieur. Gelukkig kan het warmte element bij de meeste elektrische sfeerhaarden worden uitgezet wanneer u dat wenst.

De Dimplex Opti-V Single en Dimplex Opti-V Double zijn twee prachtige inbouw elektrische sfeerhaarden zonder warmtebron. Ook in de zomermaanden kunt u dan genieten van het vlammenspel. Ook geldt dat een elektrische open haard die geen warmte geeft minder stroom verbruikt, wat een voordeel oplevert bij uw energierekening.

elektrische sfeerhaard met warmte

Verbruikskosten elektrische haard

Met en zonder warmteafgifte

Bij de elektrische haarden met warmte is het mogelijk om de verwarmingsfunctie aan of uit te zetten. Dit ziet u terug in uw energiekosten op uw energierekening. Maar wat zijn dan de verbruikskosten van een elektrische haard? En is een elektrische haard zonder warmte minder duur? Allemaal belangrijke vragen voor het maken van een goede keuze. Om een indicatie van de kosten te maken kunt u de volgende rekensom gebruiken: 

Vermogen haard x branduren per dag x 365 dagen x energietarief = uw geschatte kosten

elektrische haard warmte

Elektrische haard met of zonder warmte kopen?

Bij dé Haardenexpert

Heeft u vragen of behoefte aan advies over een elektrische sfeerhaard die warmte geeft? Onze haardenexperts staan graag voor u klaar voor haardadvies. Uiteraard kunt u op elk moment online een persoonlijke en vrijblijvende offerte aanvragen.

Alle elektrische haarden met verwarming

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert