Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Een gashaard kopen

Een gashaard kopen
Door Laura de Jong 3 jaar geleden 21136 keer bekeken

Open of gesloten verbranding

Allereerst is het goed om te bepalen of je een haard zoekt met een open of een gesloten verbranding. Het verschil in deze twee systemen zit hem in de plaats waar zuurstof vandaan wordt gehaald. Bij een open verbranding wordt het zuurstof gehaald uit de ruimte waarin de haard wordt geplaatst. Bij een gesloten verbranding komt de aangevoerde lucht van buiten. Een haard met een open verbranding past goed bij de wat minder goed geïsoleerde woningen. Een haard met een gesloten verbranding past daarentegen beter bij goed geïsoleerd woningen die voorzien zijn van mechanische ventilatie.

Type gashaard

Daarnaast kun je kiezen voor een inbouw- /inzetgashaard, een vrijstaande gashaard of een vrijhangende gashaard. Een inbouwgashaard of inzetgashaard kan worden verwerkt in een muur, schouw of meubel. Dit is een interessante optie wanneer je de voorkeur hebt voor een zeer strak afgewerkte haard. Een vrijstaande gashaard is over het algemeen wat flexibeler. Ook maakt een vrijstaande gashaard het makkelijker mogelijk om de haard na verloop van tijd te vervangen voor een andere gashaard. Tot slot is er de vrijhangende gashaard. Bij een vrijhangende gashaard oogt de ruimte groter, omdat de ruimte onder de haard vrij blijft.

Vuurzicht

Verder kun je kiezen tussen een front, tweezijdig, driezijdig of tunnel vuurzicht. Dit heeft te maken met de mate waarin je zicht hebt op het vuurbeeld van de gashaard. Bij een fronthaard is dit vanzelfsprekend alleen vanaf de voorkant, bij een tweezijdige is dit vanaf de voorkant en de linker óf de rechterkant, bij een driezijdige gashaard heb je van drie kanten zicht op het vuur en bij een tunnel vuurzicht heb je vanuit twee verschillende ruimtes zicht op het vuur. Daarnaast kan een tunnelhaard dienen als afscheiding tussen twee ruimtes.

Overige zaken

Tot slot is het erg belangrijk om je goed te laten adviseren over het vermogen. Dit is afhankelijk van de mate waarin jouw woning is geïsoleerd en van de grootte van de ruimte die verwarmd dient te worden. Daarnaast kan het zo zijn dat het technisch gezien niet mogelijk is om een gashaard te plaatsen of om een gashaard te plaatsen zoals jij dat in gedachte hebt. Ook hierom is het belangrijk om advies te vragen aan een echte haardenexpert.