Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Decoratieve meubels ontwerpen met oude fruitkistjes

Decoratieve meubels ontwerpen met oude fruitkistjes
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 41835 keer bekeken

Heb je er ooit over nagedacht om uw wooninterieur een landelijke en rustieke uitstraling te geven? Dan is het toevoegen van oude fruitkistjes of veilingkisten een uitstekende keus. Jarenlang zijn deze kisten gebruikt voor de appeloogst of bij de groenteboer, maar tegenwoordig bieden ze veel mogelijkheden als woonaccessoires. Steeds meer mensen zoals creatieve huis- en tuinstylisten zien de populariteit van de kisten aanzienlijk stijgen. Met enige creativiteit tover je de fruitkist(en) om in een prachtige nachtkast, boekenkast, tafel of als bijzettafel.

Doordat de houten fruitkisten optimaal te bewerken zijn, heb binnen een mum van tijd een bijzonder meubelstuk ontworpen. Je kijkt dan met trots terug naar jouw eigen creatie. In deze blog worden er een aantal tips toegelicht, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt. Laat je daarnaast volop inspireren door de prachtige foto’s. Op deze foto’s zie je verschillende mogelijkheden van de landelijke en natuurrijke fruitkist.Waar zijn de fruitkisten te verkrijgen?

Fruitkistjes zijn over het algemeen gemakkelijk te verkrijgen tegen een schappelijke prijs. Zoek bijvoorbeeld grondig op internet zoals Marktplaats voor een paar prachtige kisten. U bedenkt van tevoren hoeveel kisten u nodig heeft om het meubelstuk in elkaar zetten. De prijzen verschillen tussen de € 7,00 en de € 13,50 per stuk. Van tevoren bekijkt u of de kisten in goede staat zijn. Als de fruitkisten namelijk verrot of kapot zijn, kunt u deze niet gebruiken. Let er daarnaast op of de kisten niet zijn aangetast door houtworm. Dit is te herkennen aan de gaten van 1-2mm diameter. Wilt u zo min mogelijk besteden aan deze landelijke accessoire? Neem dan een bezoekje aan de groenteboer, zodat u voor een klein bedrag of zelfs gratis de kisten kunt bemachtigen.

Fruitkisten

Een eigen landelijke meubel van fruitkisten

Wanneer u de fruitkist(en) heeft verzameld, is het vereist om langs de bouwmarkt te gaan voor metalen hoeken, dunne latjes en koppelplaten. Hierdoor is het zelfgebouwde meubelstuk voorzien van stevigheid en stabiliteit. Desnoods schaft u direct betrouwbare wielen aan, zodat u een mobiele kast kunt ontwerpen. U bedenkt dus van tevoren welk meubelstuk u gaat maken. Om de fruitkisten optimaal te beschermen, beitst u de kisten met buitenbeits. Dit heeft een functionele en een decoratieve functie.

De buitenbeits voorkomt namelijk besmetting door houtworm. Daarnaast kunt met een lichtgrijze of whitewash versie de kisten voorzien van een prachtige, lichte kleur. Dit is voor een redelijke prijs te verkrijgen bij de Formido. De fruitkisten zijn vanzelfsprekend te schuren en te schilderen, zodat u eigen creatie ook een eigen karakter krijgt.

Heeft u de buitenkant geheel naar eigen smaak gedecoreerd? Dan is het tijd om verschillende opstellingen uit te proberen. De kisten zijn namelijk een kwartslag te draaien om een speels effect te creëren, of u plaatst alle kisten op dezelfde manier voor een strakke afwerking. U kunt bijvoorbeeld voor een hoge of lage kast gaan. Het is aan te raden om de kisten dan aan elkaar te bevestigen met uw ingekochte ijzerwaar. Daarnaast kunt u gebruik maken van kleine spijkers, houtlijm en schietnietjes. Voor extra stabiliteit bevestigt u de achterkant met dunne latjes, zodat u twee stapel kisten met elkaar koppelt.

Met deze praktische tips kunt u zonder twijfels creatief aan de slag. Om u alle mogelijkheden van de fruitkisten te laten zien, bekijkt u hieronder prachtige creaties in verschillende woonkamers.

1. Landelijke tafel

Voor het volgende meubelstuk heeft u vier fruitkisten nodig van hetzelfde formaat. Als eerst zorgt u ervoor dat de kisten zijn voorzien van een frisse kleur. Daarna zaagt u heel secuur een viertal tafelpoten. Vervolgens decoreert u de poten in dezelfde kleur als de kisten. Door de kisten in de breedte te plaatsen, ontstaat er een prachtige tafel met voldoende opbergruimte. Om de landelijkheid terug te laten komen, plaatst u een sfeervolle plant in het midden van de tafel.

Landelijke tafel van fruitkisten

2. Bureau van fruitkisten

Nog benieuwd geworden naar meer mogelijkheden? Bekijk dan het onderstaande bureau, wat een lust voor het oog is. De bewoners hebben acht kisten gebruikt om als onderstel te functioneren voor het bureaublad. Dit blad kunt u bijvoorbeeld met een paar steigerplanken zelf ontwerpen. Hierdoor krijgt het meubelstuk een functionele, robuuste en prachtige uitstraling. Bovenop het bureaublad zijn er aan de linker-en rechterkant twee fruitkisten geplaatst. In combinatie met verschillende accessoires vormen alle elementen één fraai geheel.

Bureau van fruitkisten

3. Hangende fruitkisten

U kunt natuurlijk ook de fruitkisten aan de muur ophangen. Net als op de foto kunt u vrijuit spelen met de breedte en lengte van de kisten. Hierbij is het van belang dat de landelijke accessoires hetzelfde formaat hebben, zodat het totaalplaatje in het oog springt. In- en op de fruitkisten plaatst u verschillende accessoires zoals kaarsen, planten, glazen en boeken.

Hangende fruitkisten

4. Mobiele en compacte kast

Tot slot kunt u een stijlvolle en praktische kast bouwen met meerdere fruitkisten. Door oude houten kisten te gebruiken, straalt het geheel een robuuste uitstraling uit. Een ideale mogelijkheid voor een landelijk wooninterieur. Wanneer u de kisten op elkaar stapelt en bevestigt, ontwikkelt u een grootse vakkenkast. Zodoende wordt er veel ruimte gecreëerd voor servies, tijdschriften, kaarsen, boeken en noem maar op. Onderaan is de kast voorzien van wielen, zodat het meubelstuk gemakkelijk te verplaatsen is.

Om de landelijke sfeer terug te laten komen, hebben de bewoners boven de kast een prachtig gewei geplaatst. Dit dierlijke attribuut is ongetwijfeld een toegevoegde waarde voor een landelijk interieur. Lees het artikel ‘5 x een gewei boven de haard’ door om ook inspiratie te doen voor deze decoratieve accessoire.

Geplaatst in: Do It Yourself