Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Aankooptips voor een CV-houtkachel

Aankooptips voor een CV-houtkachel
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 10583 keer bekeken

Kostenbesparend en milieuvriendelijk stoken, dat wilt toch iedereen? Dat is juist de kracht van een CV-houtkachel! Wellicht heeft u al overwogen om een CV-houtkachel te plaatsen in uw woonkamer. Een CV-haard is de ultieme oplossing voor de moderne goed geïsoleerde woningen. U geniet dan niet alleen van een prachtig vlammenspel, maar u ziet ook uw energierekening fors dalen.

Maar waar moet u op letten als u een CV-houtkachel wilt aanschaffen? Zaken als een buffervat, vloerverwarming en zonnecollectoren hebben enige invloed op de totaalprijs. Om uw zoektocht te ondersteunen, heeft Haardenexpert verschillende praktische tips voor u in kaart gebracht.Vermogen en functie

Aangezien de meeste mensen het toestel in de woonkamer plaatsen, staat deze ruimte centraal in het artikel. Als eerst dient u het gewenste vermogen van de houtkachel te achterhalen. Bij een te klein vermogen wordt u woonkamer niet optimaal verwarmd, wat zonde is van uw aankoop. Ook een te groot vermogen is ongunstig voor de temperatuur in de ruimte. U gaat namelijk met veel minder vermogen stoken dan het nominale vermogen. Hierdoor ontstaat er geen optimale verbranding, met als gevolg een forse vermindering van het rendement.

Spartherm Varia 1V-100h-4SFoto: Spartherm Varia 1V-100h-4S

Vervolgens bepaalt u wat de precieze functie van de CV-houtkachel is. De CV-haarden van nu worden hoofdzakelijk gebruikt als hoofdverwarming en niet als bijverwarming. De voornaamste taak van de haard is uw huis voorzien van een behaaglijke warmte, dus alle ruimtes die radiatoren hebben. Maar wilt u ook dat de haard voor warm sanitair water zorgt? Dan is het toevoegen van een buffervat een vereiste. Een buffervat wordt namelijk gevuld met CV-water van de haard en daarna naar de badkamer vervoerd. U kunt dus energiebesparend douchen!

Buffervat Cv-houtkachel

Vloerverwarming

U heeft de mogelijkheid om de CV-houtkachel aan te sluiten op een aanwezige vloerverwarming. Wanneer uw huis uitsluitend voorzien is van een vloerverwarming, dan is een buffervat onmisbaar. Zonder de aanwezigheid van een buffervat kan de houtkachel mogelijkerwijs de warmte niet kwijt, wat kan leiden tot een oververhitting van het systeem. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties.

Zonnecollectoren

Tenslotte is het buffervat te combineren met de zonnecollectoren op het dak. Deze zonnecollectoren vangen zonlicht op en zetten dit vervolgens om in warmte. De warmte wordt dan in een zonneboiler (opslagvat) opgeslagen en gebruikt voor de verwarming van ruimtes of warm tapwater.

Zonnecollectoren

Wilt u meer weten over de werking van een houtkachel op CV? Lees dan de artikelen ‘Duurzaamheid van een CV-houtkachel‘ en de ‘Houtkachel op CV aansluiten‘.

Geïnteresseerd in een CV-houtkachel?

Er zijn dus genoeg zaken waar u rekening mee moet houden, voordat u een CV-houtkachel koopt. Bij Haardenexpert kunt u terecht voor verschillende CV-houtkachels van merken als Spartherm en Dik Geurts. Van een vrijstaande kachel tot een inbouwhaard, voor iedere woonsituatie bestaat de perfecte haard. Heeft u naar aanleiding nog enige vragen? Deze kunt u gerust stellen aan onze deskundige adviseurs. Laten we samen uw droomhaard realiseren!

Geplaatst in: Cv-haarden