• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.

Houtkachel kopen

Ons assortiment

Een houtkachel zorgt voor de ultieme beleving en sfeer. Immers niets overtreft het gevoel van zwoele warmte in combinatie met het knisperen van een houtvuurtje. Stelt u zich eens voor dat u tijdens een koude winteravond heerlijk bij de haard zit. Een houthaard die niet alleen warmte uitstraalt maar ook sfeer en beleving brengt in uw woonkamer. Wij hebben houtkachels van verschillende Nederlandse en buitenlandse topmerken die echt wat toevoegen aan uw woning. Wilt u een prachtige en sfeervolle houtkachel kopen? Bekijk ons assortiment of kom langs in onze showrooms.

Advies of prijs aanvragen?

Offerte aanvragen

Advies op maat

Welke houtkachel zoekt u?

Maak uw keuze uit meer dan 700 houthaarden

Vrijstaande houtkachel

Alles weten over een houtkachel?

Onze adviseurs staan u graag te woord

Houtkachels zijn erg geliefd, en dat snappen wij. Naast de warmte die een houthaard afgeeft, brengt het vuur ook sfeer. De geur van hout ruikt u, het knisperen hoort u en de warmte voelt u. Een echte blikvanger in uw woonkamer dus. Maar welk type houthaard past nou bij u? Houthaarden zijn in alle soorten, maten, materialen en kleuren te verkrijgen. Denk aan moderne houtkachels, grote houtkachels, of juist klassieke houtkachels. We vertellen u daarom graag meer over de voor- en nadelen, welke modellen er zijn en waar u op moet letten bij het kopen.

Front houtkachel

Verschillende vuurzichten

Vanaf welke kant wilt u het vuur zien?

Er zijn verschillende vuurzichten beschikbaar bij houtkachels. Het aantal vuurzichten is het aantal glasruiten van de haard. Hoeveel glasruiten wenst u?

Front houtkachels Vuur vanaf één kant, de voorkant.
Tweezijdige houtkachels Vuur vanaf twee kanten, ook wel hoekhaarden genoemd.
Driezijdige houtkachels Vuur vanaf drie kanten, een panoramisch vuurbeeld.
Roomdivider houtkachels Splits een ruimte in twee.
Doorkijk houtkachels Kijk door de haard heen naar een andere ruimte.

Driezijdige houtkachel

Voor- en nadelen houtkachels

Maak de juiste keuze

Houtkachels binnen hebben een aantal voordelen en nadelen. We hebben deze voor u opgesomd.

Voordelen Sfeer, warmte én gezelligheid
  Hoog rendement
  Breed assortiment
  Jarenlang genieten
  CO2-neutraal
Nadelen Hout verzamelen en laten drogen
  Jaarlijks schoorsteenvegen
  Het onderhouden kost tijd

Meest gestelde vragen over een houtkachel

Alles wat u moet weten

Waarom zou u kiezen voor een houtkachel? Er zijn veel voordelen op te noemen waarom een houtkachel de juiste keuze is. Wij sommen de vijf belangrijkste op:

1. Sfeer en gezelligheid

In tegenstelling tot een gashaard of een elektrische haard zorgt een houtkachel voor veel meer sfeer en gezelligheid. Dit komt door het altijd veranderende vuur, de geur en het geluid. 

2. Hoger rendement

Het rendement van de moderne houtkachel ligt een stuk hoger dan de openhaarden van vroeger. Door dit hogere rendement is de houtkachel van nu financieel ook aantrekkelijker. 

3. Financieel aantrekkelijk

De aanschaf van een hout haard is over het algemeen goedkoper dan het aanschaffen van een gashaard. Daarnaast is er minder hout nodig voor meer warmte door het hoge rendement.

4. Voor elk wat wils

De mogelijkheden met een houtkachel zijn oneindig. Vandaag de dag zijn er talloze modellen, types, materialen en kleuren verkrijgbaar bij de houthaard. 

Door de technische ontwikkelingen is de rookoverlast bij de hedendaagse houthaarden tot het minimum beperkt. Door op de goede manier hout te stoken wordt deze overlast nóg minder. Stook met de Zwitserse stookmethode met essenhout, berkenhout, eikenhout of beukenhout.

Dit is geheel afhankelijk van de mogelijkheden en uw eigen wensen. De mogelijkheden zetten wij graag voor u op een rij:

  • Inbouwhaard. Als u een haard wilt inbouwen in een muur of meubel.
  • Inzethaard. Als u al een bestaande (open) haard heeft en deze wilt vervangen voor een houtkachel.
  • Vrijstaande haard. Als u de haard 'ergens' vrij in de ruimte wilt plaatsen.
  • Vrijhangende haard. Als u de haard wilt ophangen aan de muur.

Uiteraard zijn er ook nog hele andere aspecten waar u rekening mee moet houden. Onze experts voorzien u graag van advies.

De warmte die de kachel uitstraalt, is uitgedrukt in het aantal kW. Het juiste aantal kW houtkachel voor uw woning heeft te maken met verschillende factoren. Bijvoorbeeld de functie van de houtkachel en hoe groot de ruimte is waar de kachel in staat. Natuurlijk willen we u graag helpen in een adviesgesprek.

Houthaarden worden vrijwel altijd geïnstalleerd met dubbelwandige RVS pijpen. Dubbelwandige RVS pijpen zijn verplicht volgens het bouwbesluit. Onze monteurs installeren uw houthaard op vakkundige wijze. Dit doen wij landelijk met behulp van deskundige en gecertificeerde monteurs.

Een cinewall kan eigenlijk wel tegen iedere wand worden geplaatst. Of het nu een stenen muur, gipswand of andere wand betreft.

Of een houtkachel energiezuinig is zit hem meer in het stookgedrag. Met de Zwitserse stookmethode stookt u de kachel op de meest energiezuinige manier. Deze stookmethode verhoogt het rendement waardoor u met hetzelfde aantal houtblokken langer kunt stoken. 

Hout is een natuurlijke brandstof en wordt continue door het aanplanten van bomen weer aangevuld. Hout valt daarom ook onder de hernieuwbare energiesoorten. Echter daarmee bent u er nog niet. Want uiteindelijk bepaalt uw stookgedrag of u de houtkachel verstandig en milieuvriendelijk gebruikt. Belangrijk is bijv. dat houtkachel en rookkanaal in goede conditie is, u het juiste haardhout gebruikt en de kachel aansteekt met de Zwitserse stookmethode. Meer weten? Neem contact op met een van onze adviseurs.

De werking van de houtkachel is in de meeste gevallen erg eenvoudig. Als u het hout in de kachel heeft opgestapeld en aangestoken dan dient u er daarna voor te zorgen dat er voldoende trek aanwezig is. Veel houtkachels beschikken over een luchtschuif waarmee u zelf de optimale stand kunt bepalen. Zo behaalt u het hoogste rendement en heeft u het meeste profijt van de haard.

De beste houtkachel is de houtkachel die het beste aansluit bij uw wensen, voorkeuren en de mogelijkheden. Een antwoord als 'deze houtkachel is de beste' is daarom niet mogelijk. Graag helpen wij u een keus te maken. Onze experts voorzien u graag van informatie en helpen u de beste houtkachel te kiezen voor uw situatie.

Houthaard binnen plaatsen

Houtkachel binnen

Verschillende types en soorten

Een houtkachel voor binnen zorgt voor een gezellige sfeer en het rendement is sterk verbeterd. Hierdoor is het stoken milieubewuster geworden. De houtkachel binnen stoot bijna geen fijnstof meer uit in de woning. Als u een houthaard binnen plaatst is het belangrijk dat u het goede aantal kW houtkachel kiest. Bij een te laag vermogen wordt de ruimte niet warm en bij een te hoog vermogen kan de haard niet voluit branden, wat zorgt voor een hogere milieubelasting.

Houtkachel verschillende modellen

Modellen houthaarden

Welke model kiest u?

Houtkachels binnen hebben een aantal voordelen en nadelen. We hebben deze voor u opgesomd.

Vrijstaande houtkachel Deze staat vrij van de muur. Overal te plaatsen in de woonkamer, vaak met een industriële look & feel.
Inbouw houtkachel Plaats deze haard in een muur, tv-meubel, kastenwand of op een haardplateau. Alle 'storende' factoren zijn netjes weggewerkt.
Inzet houtkachel Een nieuwe haard voor in een bestaande vuurplaats.
Hangende houtkachel Hangend aan de muur, vrijstaand van de grond.
Speksteenkachel (populair!) Een kachel bekleed met, of helemaal gemaakt van, speksteen. Zelfs als de kachel uitstaat geniet u van de warmte die uit de stenen straalt.

Liftdeur of draaideur

Kies voor de juiste deur

Houtkachels kunnen gecategoriseerd worden in liftdeur haarden en draaideur haarden. Als u kiest voor een kachel met een liftdeur, dan gaat de ruit van de haard van onder naar boven open ‘als een lift’. De haard kan zowel met een open als een dichte ruit gestookt worden. Bij de draaideur ‘draait’ u het deurtje, met de ruit, horizontaal open als u er een blok op wilt leggen.

Daarom kiest u voor een houthaard

Prikkel alle zintuigen

Prikkel alle zintuigen

Voel warmte, zie het vuur, ruik het hout en hoor het knisperen

Ruim assortiment

Ruim assortiment

Kies dé houtkachel die bij u past.

Hoog rendement

Hoog rendement

Nieuwe houtkachels hebben een enorm hoog rendement

Jarenlang plezier

Jarenlang plezier

Een houtkachel is een genot voor vele jaren vuurplezier

Milieubewust en veilig stoken

Stoken zonder overlast

Het beperken van overlast bij het stoken met een houtkachel, in combinatie met veilig en milieubewust stoken is van groot belang. Door een aantal kleine aanpassingen in de manier waarop u stookt kunt u de overlast en de milieuvervuiling beperken. Het is belangrijk dat u met het goede hout stookt en dat het vochtpercentage maximaal 15% tot 20% is. Ook is het belangrijk om uw houthaard goed te onderhouden en om de houtkachel op de goede manier aan te steken.

Leestips:
De Zwitserse stookmethode
Stooktips
Stappenplan haard kopen: 8 aankooptips
Juiste vermogen kiezen
Wat kost een houtkachel?

Kopen houtkachel

Houtkachel kopen

Neem contact op met onze experts

Heeft u vragen over het juiste type houtkachel voor uw woning? Aarzel niet om contact op de nemen. Wij helpen u graag vrijblijvend met passend advies. Wilt u graag de verschillende soorten houthaarden voor binnen in het echt zien? Kom dan gerust een keer langs in onze luxe showrooms. Wij zijn meer dan zomaar een haardenzaak; wij regelen het hele project, van inspiratie tot installatie.

Vrijblijvende offerte