Houtkachels

Houtkachels

Ons assortiment

De houtkachel zorgt voor de ultieme beleving en sfeer. Immers niets overtreft het gevoel van zwoele warmte in combinatie met het knisperen van een houtvuurtje. Stelt u zich eens voor dat u tijdens een koude winteravond heerlijk romantisch bij de haard kan gaan zitten. Een houthaard die niet alleen warmte uitstraalt maar ook sfeer en beleving brengt in uw woonkamer. Wilt u een prachtige en sfeervolle houtkachel kopen? Kijk dan eens bij ons uitgebreide assortiment houtkachels. Houtkachels van verschillende Nederlandse en buitenlandse topmerken. Allemaal houtkachels die echt wat toevoegen in uw woning.

Verfijn uw keuze

Met handige filteropties

Breedte ruit: 100 cm tot 120 cm

per pagina
Sorteer op

Houtkachel kopen?

Houtkachel kopen?

Kies voor Haardenexpert

Bij Haardenexpert koopt u prachtige, design houtkachels helemaal afgestemd op uw persoonlijke wensen en voorkeuren. Maar voor welk type houtkachel moet u nu kiezen? Wij snappen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze, maatwerk noemen wij dat. Helemaal afgestemd op uw mogelijkheden wensen en voorkeuren. Op deze websitepagina vertellen wij u dan ook graag alles over de houthaard. De voor- en nadelen van een houtkachel, welke modellen er zijn, waar u op moet letten bij het kopen van een houtkachel én hoe u tot de juiste keuze komt.

Advies op maat

Advies op maat

Onze adviseurs staan u graag te woord

Weet u al precies wat u wilt, neem dan direct een kijkje tussen ons prachtige aanbod houtkachels op onze website. Heeft u het ideale model gevonden op onze website? Aarzel dan niet of contact met ons op te nemen voor de scherpste prijs. Bent u nog niet overtuigd van de het juiste model of welk type houthaard voor u geschikt is? Lees dan snel verder op deze pagina, of neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder zodat u ervan verzekerd bent dat u de juiste keuze maakt.
Ik wil graag haardadvies

Meest gestelde vragen over een houtkachel

Alles wat u moet weten

Waarom zou u kiezen voor een houtkachel? Er zijn veel voordelen op te noemen waarom een houtkachel de juiste keuze is. Wij sommen de vijf belangrijkste op:

 1. Sfeer en gezelligheid met een binnen houtkachel
  In tegenstelling tot een gashaard of elektrische haard zorgt een houthaard voor veel meer sfeer en gezelligheid. Hoe? Het vuur van een houtkachel is ongeëvenaard. Het knisperende vuur, de heerlijke warmte, het prachtige vlammenspel. Kortom genoeg om van te kunnen genieten. Niets levert dan ook meer sfeer, gezelligheid en saamhorigheid op dan het vuurtje van een houtkachel. Kortom, een houtkachel binnen plaatsen is een unieke ervaring dat elk interieur sfeer geeft.
 2. Hoger rendement
  De houtkachel voor binnen haalt tegenwoordig een veel hoger rendement dan de houtkachels of open haarden van vroeger. Veel mensen veronderstellen nog steeds dat er veel warmte rechtstreeks via de schoorsteen naar buiten gaat en daardoor het rendement minimaal is. Echter niets is minder waar, de houtkachel van nu is qua rendement vele malen verbeterd ten opzichte van oudere houthaarden. Bij een goed geïsoleerde woning kan een houtkachel zelfs teveel warmte produceren, het is daarom van groot belang dat er bij aanschaf van een houtkachel wordt gekeken naar de hoogte van het vermogen en het rendement.

 3. Goedkoop in aanschaf
  Over het algemeen liggen de prijzen van een houtkachel een stuk(je) lager dan van een gashaard. Wanneer je qua budget wat minder te besteden hebt is een houthaard een goede optie.

 4. Minder rookoverlast met een binnen houtkachel
  Sterk verbeterde (brand)technieken zorgen ervoor dat het hout ‘beter’ brand en daardoor minder rook-uitstoot veroorzaakt. Er zijn zelfs houtkachels die geheel automatisch de aan- en afvoer van lucht reguleren om de optimale trek te garanderen. Zo bent u er absoluut zeker van dat u geen overlast veroorzaakt met uw houtkachel.

 5. Voor elk wat wils
  Houthaarden zijn er in alle soorten en maten. Van klein tot groot, van inzet tot inbouw, vrijstaand, rond, vierkant etc. Bent u op zoek naar een houtkachel binnen of buiten. In ons assortiment kunt u zeker de houtkachel vinden die bij u past. Lees verderop op deze pagina de verschillen tussen de types en modellen.

Een veel gehoord nadeel van de houthaard is de overlast van de rook. Door technische ontwikkelingen en innovatie wordt de rookoverlast bij de hedendaagse houthaard tot het minimum beperkt. Stookt u op de juiste manier (met de Zwitserse stookmethode), is het hout droog genoeg (een vochtpercentage van minder dan 20%) en is het weer geschikt om te stoken (voldoende trek in de lucht) dan zult u geen problemen met rook ondervinden.

Wilt u een houtkachel binnen plaatsen? Dat kan! Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten houthaarden die in uw woonkamer kunnen worden geplaatst. Wij leggen u graag de verschillen en de mogelijkheden uit per type houtkachel:

Houtkachels zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar met een hoog en laag rendement. Dat betekent dat wanneer u een laag rendement heeft, u veel meer geld kwijt bent qua stoken, omdat u dan bijv. om de 5 min een nieuw blok hout er in moet leggen, terwijl u met een hoog rendement een half uur met een blok hout doet. Onze houtkachels voor binnen hebben een grote variatie aan vermogens.Het vermogen wordt altijd aangegeven in kW. Hoe hoger het getal hoe meer vermogen. Het maximale vermogen is rond de 12kW. Er is verder ook niets zo aangenaam als met de hele familie rond een echt houtvuur te zitten, terwijl u geniet van de spelende vlammetjes en het geluid van knisperend hout. Het mooie van de houthaarden is dat de meeste houthaarden een eigen geur hebben. Gashaarden en elektrische haarden hebben dat niet. Dus als u echt de sfeer in uw huis wilt hebben van spelende vlammetjes, geur en geluid, dan is de houtkachel voor u de juiste keuze. Een ander aspect wat van groot belang is om het vermogen te bepalen is de grootte van de ruimte. Bij een wat kleinere ruimte wilt u uiteraard niet dat het te warm wordt en bij een grootte ruimte moet het vermogen van de houtkachel voldoende zijn om de hele ruimte te kunnen verwarmen. Welk vermogen in uw situatie het beste is vertellen wij u graag in een adviesgesprek.

Houthaarden worden vrijwel altijd geïnstalleerd met dubbelwandige RVS pijpen. Dubbelwandige RVS pijpen zijn verplicht volgens het bouwbesluit. Tot het plafond kan enkelwandig worden geïnstalleerd. Vanaf het plafond tot het dak wordt dubbelwandig RVS geïnstalleerd, dit met de reden dat anders de afvoergassen in de pijp blijven hangen, wat de kans op een schoorsteenbrand vergroot. Dit wilt u natuurlijk graag voorkomen.

Een dubbelwandige RVS pijp is een pijp die bestaat uit twee pijpen met daar tussen een laag isolatie om de warmte vast te houden waardoor de rook opstijgt en niet blijft hangen. Bij Haardenexpert kunt u kiezen voor twee opties, een houthaard met of zonder installatie. Onze ervaren monteurs installeren de houtkachel graag in uw woning, in Nederland en België. Maar wilt u dat liever zelf doen? Geen probleem, wij leveren ook alleen een houtkachel bij u voor de deur. Bel ons gerust voor meer informatie.

Houtkachel binnen

Houtkachel binnen

Verschillende type en soorten

Wilt u een houtkachel binnen plaatsen? Dat kan! Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten houthaarden die in uw woonkamer kunnen worden geplaatst. Wij leggen u graag de verschillen en de mogelijkheden uit per type houtkachel:
- Vrijstaande houtkachels
- Inzet houtkachels
- Inbouw houtkachels (liftdeur of draaideur houtkachels)
- Vrijhangende houtkachels
Speksteenkachel

Maar welk model past nu het beste bij u? Een vraag die soms lastig te beantwoorden is. Want allereerst zijn de mogelijkheden van uw woning bepalend voor het type houtkachel wat voor u geschikt is. Heeft u al een bestaande situatie waarin een kachel vervangen moet worden? Dan is een inzet houtkachel het meest geschikt. Maar vind u het juist mooi dat een robuuste stalen afvoerpijp zichtbaar is? Dan is een vrijstaande houtkachel de ideale oplossing. Kortom elk type houtkachel heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen of plus- / minpunten. Alle verschillende type houtkachels zullen we dan ook eerst even kort uitleggen zodat u daarna de juiste keuze kunt maken.

Vrijstaande houtkachels

Vrijstaande houtkachels

Een robuuste en karaktervolle look

Heeft u een mooie industriële look in uw woonkamer? Dan is een vrijstaande houtkachel vaak de juiste keuze. Een vrijstaande houtkachel is, zoals het woord ook al zegt, een kachel die helemaal vrij staat van de muur. Bij dit type houtkachel is de afvoerpijp (die door het dak of de gevel naar buiten gaat) altijd zichtbaar. Hierdoor krijgt de kachel een mooie en robuuste industriële look. Het grote voordeel van vrijstaande houthaarden zijn dat je hem bijna overal in de woning kunt plaatsen. Dit is bij andere type houtkachels niet het geval. Wilt u een vrijstaande houtkachel kopen? Kijk dan direct tussen onze prachtige aanbod vrijstaande houtkachels!

Inbouw houtkachels

Inbouw houtkachels

Wij bouwen de haard in hoe u het wilt

U kiest voor een inbouw houtkachel als u niet alleen een mooie houtkachel wil maar ook een prachtige houtkachel ombouw. Een inbouw houtkachel wordt namelijk altijd ingebouwd in een haardombouw. Deze ombouw zorgt ervoor dat de afvoerpijp keurig is weggewerkt. De ombouw van de inbouw houtkachel is in feite altijd maatwerk. De afmeting, kleur en materiaal kan in de meeste gevallen worden afgewerkt naar uw wensen en voorkeuren. Bijv. met stucwerk, behang of gewoon verf.

Inzet houtkachel

Inzet houtkachel

Voor een bestaande situatie

U kiest voor een inzet houtkachel als u al een bestaande situatie heeft met ombouw of schouw. Een inzet houtkachel kan eenvoudig worden geplaatst op de plek van de oude kachel. Haardenexpert biedt een ruim assortiment inzet houthaarden. Bij een inzet houtkachel is de afmeting uiteraard van groot belang. Een inzet houtkachel kopen? Onze experts helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Liftdeur of draaideur

Liftdeur of draaideur

Kies voor de juiste deur

De inbouw houthaarden kunnen gecategoriseerd worden in liftdeurhaarden en draaideur houtkachels. Bij een liftdeur houtkachel gaat de ruit van de haard van onder naar boven open ‘als een lift’. De haard kan zowel met een open als dichte ruit gestookt worden. Bij een draaideur houtkachel gaat de ruit/deur open door middel van de traditionele draaibeweging. Er zijn veel verschillende soorten draaideuren.

Milieubewust stoken met een houthaard

De Zwitserse stookmethode, stoken zonder overlast

Het beperken van overlast bij het stoken met een houtkachel is van het allergrootst belang. Immers u vind het toch niet fijn als u last heeft van het stookgedrag van uw buren? Daarom is het van groot belang om goed te kijken met wat voor hout u gaat stoken. Een schone verbranding kan alleen worden bereikt als u stookt met droog en schoon hout. Hout met een vochtpercentage lager dan 20% is geschikt om te stoken. Gemiddeld genomen heeft hout ongeveer 2 tot 3 jaar droogtijd nodig om dit te bereiken, uiteraard is dit wel afhankelijk van het soort hout. Heeft u het juiste hout met een vochtpercentage minder dan 20%? Dan kunt u met een gerust hart de houtkachel aandoen.

Maar welke stookmethode is voor uw houtkachel nu het meest geschikt?

Daar zijn in de loop der jaren al vele onderzoeken naar gedaan, met als conclusie dat de Zwitserse stookmethode de meest veilige en beste manier van stoken is. Deze stookmethode is door een Zwitsers instituut ontwikkelt met als doel veilig en schoon te kunnen stoken zonder overlast te veroorzaken. In tegenstelling tot wat u wellicht gewend bent steekt u met de Zwitserse stookmethode het hout niet van onderen maar juist van boven aan. De ontstane rook tijdens de ontbranding kan direct door de afvoerpijp naar boven worden afgevoerd. En de vlammen vinden vanzelf hun weg naar beneden.

Houtkachel kopen?

Houtkachel kopen?

Neem contact op met een van onze experts

Bent u ook warm geworden van het bovenstaande verhaal en wilt u een houtkachel kopen of de sfeer eens komen proeven? Kom dan gerust naar onze exclusieve showroom! Wij hebben verschillende modellen houtkachels binnen opgesteld staan. Haardenexpert levert o.a. de merken: Jotul Altech, Dik GeurtsBarbas, Faber, Spartherm, Wanders, Dovre, Contura, Morso, Wiking, Helex, Nordpeis, Nestor Martin, Jacobus, en Godin. Voor elk wat wils!

Voordat u overgaat tot het kopen van een houthaard stellen wij ons graag nog even aan u voor. Haardenexpert is landelijk werkend haarden en kachel bedrijf die gashaarden, houtkachels, elektrische haarden en sfeerhaarden levert in Nederland en België. Door onze deskundigheid en ervaring zijn we uitgegroeid tot een van de grootste haardenzaken van Nederland. Wilt u meer informatie of een houtkachel kopen? Wij staan iedere dag voor u klaar om u te helpen de juiste keuze te maken.

Haardenshowroom in Rijssen

Proef sfeer, voel warmte, bekijk verschillen

Stel uw vraag aan onze expert

Alles weten over onze haarden en kachels? Onze expert vertelt graag waar u op moet letten en wat er mogelijk is.

Neem contact op

Haardopstellingen

Combineer een haard met meubel

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Dé haardenexpert

Dé haardenexpert

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Groot installateursnetwerk

Groot installateursnetwerk

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Klantwaardering 8,8

Klantwaardering 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Exclusieve showroom

Exclusieve showroom

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert