Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom

Duurzaamheid

Haardenexpert vindt het belangrijk om stil te staan bij het milieu. Er zijn namelijk veel vragen over hoe milieuvriendelijk stoken eigenlijk is. Daarom willen wij u bewust maken van de mogelijkheden om zo duurzaam mogelijk te stoken. Elke haard is uiteraard anders. Zo moet u bij een houtkachel met andere dingen rekening houden als met bijvoorbeeld een gashaard. Dit proberen wij u daarom zo goed mogelijk uit te leggen.

Zo duurzaam mogelijk stoken

Bent u op zoek naar de beste tips om zo milieuvriendelijk mogelijk te stoken? Bekijk dat vooral de blog ‘Zo duurzaam mogelijk stoken’. Hier worden goede tips gegeven om zo duurzaam mogelijk te stoken. Ook worden hier de duurzame verschillen benoemd tussen een houtkachel, gashaard en een pelletkachel. Zo weet u precies waar u rekening mee moet houden bij elke verschillende soort haard. Zo komt u er bijvoorbeeld achter dat het verstandig is om eens in het jaar de schoorsteenveger langs te laten komen. Laat uw schoorsteen vegen en gecontroleerd worden. Op deze manier blijft de schoorsteen schoon en komt er minder fijnstof in de lucht. Dit zorgt voor schone lucht in uw woonomgeving. 

Biomassa

Bent u benieuwd naar de voordelen die biomassa u kan bieden? Biomassa is namelijk een CO2-neutrale energiebron. Dit betekent dat er evenveel CO2 vrij komt als u biomassa verbrand als wanneer het op een natuurlijke manier vergaat. Biomassa is afval van bossen, fabrieken en zagerijen. Het is dus resthout wat anders ongebruikt blijft. Meer informatie over biomassa is te vinden in de blog 'Duurzaam met Biomassa'. Veel vragen omtrent biomassa worden hier beantwoord. Kortom, ontdek wat biomassa te bieden heeft.

Onbewerkt en droog hout

De term ‘allesbrander’ betekent niet dat alles op het vuur kan worden geplaatst. Het is daarom erg belangrijk om te weten dat er alleen met onbewerkt hout mag worden gestookt. Dit betekent dat er geen andere materialen in of op het hout hoort te zitten. Zo moet u vooral denken aan verf of plastic. Bij het verbranden worden deze materialen namelijk ook verbrandt. Hierdoor komen er gevaarlijke stoffen in de lucht. Dit moet natuurlijk voorkomen worden.  Daarom is het verstandig om alleen hout op het vuur te leggen waarvan u weet dat er geen andere stoffen op zitten of in zitten. Het is ook belangrijk dat u zorgt dat het hout een vochtpercentage heeft van minder dan 20%. Dit betekent dat het hout ongeveer twee jaar moet drogen. Dit is het beste te doen op een droge plek waar de wind tussen de houtblokken kan waaien.


Rendement

Een goede manier om duurzaam te stoken is door te letten op het rendement. Het rendement betekent dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Als u een haard heeft met een rendement van 80% dan gaat blijft er dus 80% van de warmte in uw woonkamer. De andere 20% gaat verloren aan de buitenlucht. Het rendement krijgt het label van Klasse A vanaf 75%. Omdat er met een hoger rendement minder warmte verloren gaat gebruikt u uw verwarming minder. Dit zorgt ervoor dat er minder vaak een beroep wordt gedaan op fossiele brandstoffen. Het is daarom een duurzame optie om uw huis te verwarmen. Tevens bespaart u met een hoog rendement ook flink op uw energiekosten. Het rendement is een van de belangrijkste factoren om op een duurzame manier te stoken.


Het weer

Het is handig om voor het stoken te kijken wat voor weer het buiten is. Het perfect stookweer is namelijk met wind en geen mist. Stoken wordt niet aangeraden op het moment dat er wel mist is en geen wind. Dit is omdat er anders de kans bestaat dat de rook blijft hangen rondom uw huis. Dat is uiteraard niet goed voor uw gezondheid. Tevens kunnen omwonenden zo overlast krijgen van uw rook. Op deze manier bent u bewust bezig voor uw woonomgeving.

De Zwitserse methode

Veel houtkachels worden aangestoken met veel hout en kranten. De aanmaakblokjes worden dan vaak aan de onderkant van het de verbrandingskamer neergelegd. Dit is niet de beste manier om het vuur aan te steken. Er ontstaat hierdoor namelijk veel rook. Deze rook zorgt voor snelle roetvorming op uw ruit. U heeft dus een minder scherp zicht op het vlammenspel. Maar al deze rookvorming en de daarbij vrijkomende fijnstof gaat ook de buitenlucht in. Dit is uiteraard niet goed voor het milieu. De rookvorming is drastisch te verminderen als u stookt met de Zwitserse methode. U legt hiervoor stukken hout kruislings op elkaar, van groot naar klein. Hierna steekt u dit vanaf de bovenkant aan. Op deze manier heeft u minder rookontwikkeling en bent u dus schoon aan het stoken. Tevens heeft u hierdoor ook een prachtig vuurzicht. Deze methode wordt ook wel ‘omgekeerd stoken’ genoemd.